Zender/ontvanger

Zender/ontvanger

KoPropo EX1-URSpektrum DX3RFutaba 4PKGraupner CX4

Vaak wordt dit als een set verkocht. Een setje van eenzelfde merk zorgt over het algemeen ook voor de beste werking. We kennen grofweg 2 soorten zenders, de knuppelzenders en de pistoolzender. In principe is het één niet beter als het ander, maar de laatste jaren is de zender met knuppels langzaam verdwenen uit de 1/12 racewereld.

Er zijn heel veel zender/ontvangers verkrijgbaar. Ten eerste heb je setjes waar in de zender en de ontvanger een "quarz" in moet, dit om de zendfrequentie vast te leggen. Niemand anders die op dat moment op de baan is mag dezelfde frenquentie hebben, dat zou wederzijds storing opleveren. Dit soort setjes zijn verkrijgbaar op de 27Mhz en 40Mhz band. Welke maakt niet uit. Verder is er nog een verschil tussen AM en FM. AM (de goedkoopste van de twee) is in theorie gevoeliger voor storingen, maar op onze baan is dit niet van toepassing.

Toch is bovenstaande techniek zo goed als uitgestorven. Tegenwoordig worden zendersets gebruikt die opereren op de 2.4 GHz band. De precieze zendfrequentie wordt bepaald op het moment van aanzetten van de apparatuur. Er wordt automatisch gescand welke frequenties er al actief zijn, vervolgens wordt automatisch een vrije gekozen.

Goede merken zenders en ontvangers zijn KoPropo, Futaba, Sanwa en -goedkoper, maar veelgebruikt- Spektrum.